Visselblåsarfunktion
Om du i ett arbetsrelaterat sammanhang fått information om missförhållanden avseende penningtvätt och finansiering av terrorism kan du meddela det via någon av våra rapporteringskanaler som beskrivs nedan.
Spelinspektionen ansvarar för att ta emot visselblåsningar gällande missförhållanden inom området förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism inom myndighetens tillsynsområde, dvs. spelbolag med licens i Sverige. För att använda visselblåsarkanalen och därmed omfattas av visselblåsarlagens skydd krävs att du omfattas av personkretsen i 1 kap. 8 § 2 visselblåsarlagen.
Om du vill informera Spelinspektionen om något som ligger utanför det aktuella området eller om du inte omfattas av personkretsen i visselblåsarlagen kan du kontakta Spelinspektionen via vårt tipsformulär. Dessa anmälningar omfattas inte av skyddet i visselblåsarlagen.
Om du rapporterar enligt visselblåsarlagen får du inte göras ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt, under förutsättning att du vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet. Ansvarsfriheten medför ingen rätt att lämna ut handlingar och gäller inte om du gjort dig skyldig till brott.
Arbetsgivaren får inte hindra eller försöka hindra rapportering och får inte heller straffa dig på grund av rapporteringen.
Så här gör du för att visselblåsa
Du kan kontakta Spelinspektionens visselblåsarfunktion via:
eller skicka e-post till visselblåsarfunktionen visselblasare.extern@spelinspektionen.se
Tänk på att webbformuläret är ett krypterat system och det säkraste sättet att skicka in din anmälan på. Väljer du att skicka din anmälan via e-post kan vi inte garantera att informationen skickas krypterat.
Du kan ringa Spelinspektionen på 0152-50 69 50 mellan kl. 10.00 och 12.00 alla vardagar för att boka en tid för att lämna din information. Du kan boka tid för ett telefonmöte eller ett fysiskt möte i Spelinspektionens lokaler.
Vad händer med din anmälan?
Om du har lämnat en kontaktuppgift kommer du inom sju dagar att få en bekräftelse på att din anmälan har mottagits. Du kommer sedan att få återkoppling om vad som händer med din anmälan senast inom tre månader från den dag då anmälan lämnades till Spelinspektionen, eller om det finns särskilda skäl, högst sex månader efter att din anmälan lämnades in. Spelinspektionens tillsynsåtgärder kan omfattas av sekretess vilket betyder att myndigheten ibland inte kan ge dig information om vilka åtgärder vi har vidtagit inom ramen för vår tillsyn med anledning av din anmälan.
Vi kommer att diarieföra din anmälan men den får bara hanteras av behöriga personer. Om du har valt att rapportera muntligen kommer din anmälan att dokumenteras i ett protokoll. Du kommer få tillfälle att kontrollera, rätta och genom underskrift godkänna protokollet. Spelinspektionen använder sig inte av inspelning.
Om din anmälan faller utanför visselblåsarlagens tillämpningsområde kommer du att få information om det.
Sekretess och behandling av personuppgifter
Sekretess
I uppföljningsärenden, dvs. ärenden enligt visselblåsarlagen, gäller sekretess som ska skydda både den rapporterande personen och andra fysiska eller juridiska personer som förekommer i ärendet. Skyddet för den rapporterande personen är absolut, vilket innebär att uppgifter som kan avslöja vem den rapporterande personen är inte får lämnas ut även om ett utlämnande inte skulle leda till någon skada för den rapporterande personen. Sekretessen kan även omfatta uppgifter om själva missförhållandet om det genom dessa går att förstå vem den rapporterande personen eller någon annan inblandad är.
Förutsättningar för att omfattas av skydd
För att visselblåsarlagens skydd ska gälla för dig krävs det att du omfattas av visselblåsarlagens personkrets och att det du rapporterar om handlar om missförhållanden avseende penningtvätt och finansiering av terrorism inom Spelinspektionens ansvarsområde. Det krävs också att det du vill rapportera om har uppstått eller högst sannolikt kommer att uppstå i en verksamhet där du är, har varit eller kan komma att bli verksam. Det kan också röra ett missförhållande i en verksamhet som du har varit i kontakt med genom ditt arbete.
Slutligen krävs det att du vid tidpunkten för rapporteringen hade skälig anledning att anta att informationen om missförhållandet var sann.
Vilket skydd har du som rapporterande person enligt visselblåsarlagen?
Ansvarsfrihet
Ansvarsfriheten innebär att den rapporterande personen inte får hållas ansvarig för att ha åsidosatt sin tystnadsplikt. Ansvarsfrihet medför inte rätt att lämna ut handlingar och den gäller inte heller om den rapporterande personen genom inhämtandet gör sig skyldig till brott.
Skydd mot repressalier
Verksamhetsutövaren får inte hindra eller försöka hindra rapportering, eller på grund av rapportering straffa dig för att du har rapporterat om ett missförhållande. Om du utsätts för hindrande åtgärder eller repressalier kan du ha rätt till skadestånd.
Den som genom rapporteringen eller inhämtandet av information gör sig skyldig till ett brott har inte skydd mot repressalier.
Du har andra skydd som alltid gäller
Möjligheten att rapportera om missförhållanden via Spelinspektionens externa rapporteringskanaler begränsar eller inskränker inte på något sätt de grundlagsskyddade rättigheter som alltid gäller.
Meddelarfrihet
Meddelarfriheten innebär en rätt att, utan risk för påföljder, lämna muntliga uppgifter till massmedier för publicering. Du har också rätt att införskaffa uppgifter för att offentliggöra dem så länge det inte sker på ett brottsligt sätt, till exempel genom stöld.
Anskaffarfrihet
Den rätt som enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen tillkommer var och en att anskaffa uppgifter i syfte att meddela eller offentliggöra dem.
Rådgivning och stöd
Om du är osäker på om din rapportering omfattas av visselblåsarlagen kan du kontakta Spelinspektionens externa visselblåsarfunktion per telefon och ställa frågor om visselblåsning. Arbetsmiljöverket har också sammanställt information om regleringen avseende visselblåsning på sin hemsida. Du kan även kontakta din arbetstagarorganisation eller ett juridiskt ombud.
Ytterligare information
- Arbetsmiljöverket
- Visselblåsardirektivet, Europaparlamentets och rådets direktiv EUR-Lex
- Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden
- Förordning (2021:949) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.pdf
- Regeringens prop. 2021/21:193, genomförande av visselblåsardirektivet
- Regeringens frågor och svar om stärkt skydd för visselblåsare