Vadhållning
Licens för vadhållning enligt 8 kap. spellagen (2018:1138) kan vara landbaserad eller online. Vadhållning innebär att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden.
Det finns flera olika former av vadhållning
Det går att spela på i stort sett allt. Man kan satsa på vilket lag som kommer att vinna en match, eller tippa vilka matcher som kommer att bli mest målrika.
Vadhållning får bland annat inte anordnas där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år eller på händelser eller evenemang som är stötande eller olämpligt från allmän synpunkt.
Vadhållning på trav- och galopptävlingar i så kallat totalisatorspel innebär att alla insatser läggs i en pott och man spelar mot varandra. Varje häst får ett odds, som avgör hur stor vinsten blir för spelaren om hästen vinner.
Bygde- och ponnytrav anordnas av lokala travsällskap runt om i landet. Det bedrivs inte något totalisatorspel vid dessa tillfällen. Svensk Travsport ansöker istället om licens att få ordna ett lotteri i samband med tävlingarna.
Odds
Odds kan beskrivas som förhållandet mellan vinst och insats. Ett högre odds ger högre vinst, men sannolikheten att vinna är lägre. Odds räknas ut genom en matematisk formel. Den första kallas för brittiska eller traditionella odds, till exempel 4:1 (eller 4-mot-1). Det betyder att man får fyra kronor tillbaka per satsad krona plus insatsen. Den andra typen är decimalform. Oddset 2,2 betyder då att man vinner 2,2 gånger insatsen. Odds ges antingen som fasta eller som löpande. Fasta odds innebär att spelbolaget i förväg gör en uppskattning av hur sannolikt ett visst resultat är. Löpande odds ändras beroende på hur många som spelar på ett visst alternativ.