Publicerad: 2025-04-09

En analys av den nuvarande situationen gällande onlinespel som sker utanför den licensierade marknaden i Sverige har publicerats. Den innehåller en kartläggning av de nyckelaktörer som bedriver olagligt spel samt deras metoder för att nå svenska spelare. En översikt över hur andra länder hanterar liknande problem med olagligt spel och vilka åtgärder som har visat sig vara effektiva har också gjorts. En lägesbild som även andra myndigheter och aktörer på spelmarknaden kan ha nytta av.

Bedömningen är att utbudet av olicensierat onlinespel är stort och relativt lättillgängligt. Spelinspektionen har utvecklat metoder för att identifiera olicensierade spelsidor där svenskar spelar. Det är en relativt liten grupp av spelare, sannolikt färre än fem procent av det totala antalet spelare, som efterfrågar spel som saknar svensk spellicens.

Med nuvarande lagstiftning kan Spelinspektionen inte ingripa mot alla spelsidor som saknar svensk spellicens. Enligt det så kallade riktningskriteriet kan myndigheten i dagsläget bara ingripa mot spelsidor som riktar sig mot spelkunder i Sverige genom exempelvis marknadsföring eller som har spelsidor som är utformade för den svenska marknaden.

Spelinspektionen ser därför ett behov av att spellagens tillämpningsområde ändras från ett riktningskriterium till ett deltagarperspektiv. Det skulle innebära att allt onlinespel som sker i Sverige måste ha en svensk spellicens.

- Vi välkomnar den pågående utredningen om utökat tillämpningsområde som ska redovisas senast 17 september i år. Trots problematiken med nuvarande tillämpningsområde, bedömer vi att våra ingripanden, där det är möjligt, är viktiga och har effekt. Det är därför viktigt att vi fortsätter vårt arbete med att motverka olagligt spel även under pågående utredning av regelverket, säger Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg.

PDF-ikon Spelinspektionens lägesbild-onlinespel utanför den licensierade marknaden.PDF